WORLD PRESS PHOTO X AFRIKA MUSEUM 2020

Opdrachtgever: Afrika Museum - Berg en Dal

Opdracht: Vormgeving en presentatie tentoonstelling World Press Photo - Door de lens van..

 

In 2017 stuurde World Press Photo voor het laatst een grote serie foto's toe naar Berg en Dal om daar ruim opgesteld te worden.

 

In 2020 is in samenwerking met het Afrika Museum een nieuwe tentoonstelling samengesteld welke geselecteerd is van ruim 500 fotografen vanuit African Journalism Database welke de hedendaagse kijk op het continent Afrika geeft. 

Fotografie Martijn Zegwaard

Het ontwerp:

In de eerste fase van het ontwerpen heb ik gekeken naar wat voor mijzelf "vernieuwing" betekende. Ik stelde het museum voor om de wandopening in buitenmuren en de lichtstraat in het plafond open te zetten, zodat het daglicht naar binnen kon komen. Een lange tijd waren deze gesloten geweest, aangezien veel eerder tentoongestelde objecten geen daglicht konden verdragen.

 

Tevens bedacht ik mij dat een lichte, maar robuuste "base", welke herkenbaar voor mijn ontwerpen is en een complimentaire functie moest geven aan de fotoseries.

 

Ik heb gekozen voor slechts 2 grote elementen welke zorgen voor een duidelijke looproute door de zaal op de begane grond. Deze hebben beiden vensters gekregen voor mooie "doorkijken". Daarnaast is de grootste wand (7 meter) "van de grond getild" en zijn alle oppervlaktes in een vaal blauwe kleur bedekt. Dit deel wordt gedragen door een witte wand die parrallel loopt met de lichtstraat in het plafond welke zorgt dat de lichtval de architectonische lijnen accentueren.

 

Op de eerste etage staan nog 2 stellages met vensters. Deze heb ik bewust op die locaties geplaatst om de bezoeker een eigen, unieke kijk te geven om de series van de fotografen en het ontwerp een duidelijk "ritme" te geven.  

 

De fotoseries hebben geen standaard presentatie gekregen. Ik heb veel aandacht besteed aan een strakke positionering, maar zijn wisselend van elkaar in hoogte een breedte. Zo is er een duidelijk onderscheid ontstaan tussen de verschillende series van de fotografen.

 

Recencies

Geschreven door het NRC: klik op link

Hedendaagse fotografie uit Afrika: wie geeft de genadeslag van de waarheid? Fotografie Fotografen op de expositie ‘Door de lens van’ in het Afrikamuseum spelen in hun verhalen met de bevooroordeelde blik.

 

Geschreven door Sanne Schim van der Loeff

Exhibitions Manager & Curator World Press Photo:

 

In onze samenwerking met het Afrikamuseum, heeft Fuga Design Company al twee keer het ruimtelijk ontwerp verzorgd. De meeste recente tentoonstelling bevat werk van 17 fotografen uit de African Photojournalism Database. De tentoongestelde series lopen qua onderwerp erg uiteen: van de demonstraties in Khartoum, Sudan, of de gevolgen van klimaatverandering in Madagascar, tot aan portretten over gender fluïditeit. Het was voor World Press Photo van belang dat het ontwerp de verhalen op een mooie manier aan elkaar zou koppelen, maar nog steeds ieder verhaal goed tot zijn recht zou laten komen.

 

Het was voor Sander snel duidelijk wat voor soort presentatie deze tentoonstelling nodig zou hebben: licht en strak, maar met details door het ontwerp heen die de verhalen mooi aan elkaar verbindt.

De details, zoals vensters waardoor je door een soort raam een ander verhaal kan zien, zorgt ervoor dat de bezoeker op verschillende momenten uiteenlopende verhalen kan zien, die misschien helemaal niet bij elkaar in de buurt hangen.

Ook werd per verhaal besloten hoe groot iedere foto en iedere serie moest zijn: dit zorgt ervoor dat ieder verhaal een unieke presentatie kreeg.

De samenwerking met Sander is vanaf het begin erg goed geweest. De verwachtingen van de samenwerking waren gelijk duidelijk en er was veel ruimte om feedback te geven die ook gelijk werd verwerkt. Ook kent hij de ruimte in het Afrikamuseum goed.

Al met al is het een een positieve en professionele samenwerking geweest.

 

Fotografie Martijn Zegwaard